Dişin mine ve dentin dokusunda meydana gelen kırılma, aşınma ve çürümeler sonrasında kaybolan dokunun restore edilme işlemine konservatif ya da restoratif diş tedavisi denir.
Diş yüzeyinde biriken bakteri plağının fırçalama sonrasında tam temizlenememesinden dolayı diş yüzeyinde oluşan asitli ortam dişin mineral yapısının bozularak çürümesine neden olur.
Evet, hemde çok önemlidir. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi erken teşhis ve tedavi her açıdan daha başarılı bir tedavi yapılmasını sağlar. Tedavi edilmeyen dişlerde çürük dişin içinde ki damar sinir dokusuna ulaştığında şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olacağı gibi daha komplike tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.
İnlay ya da onlay denilen porselen veya kıymetli metalden laboratuvar ortamında yapılan ve sonra dişin içine yapıştırılan dolgular en başarılı sonuçları vermektedir.
Dişin ağızda kalan bölümünde beş yüzeyi vardır. Dolgu olmayan yüzeylerde daha sonra yine çürüme görülebilir. Ama yapılan dolgunun altında çürüme meydana gelmez.
Her restorasyonun yerine şekline büyüklüğüne hatta kişiye özel nedenlerden dolayı yapılacak rutin kontrollerle değişmesi gereken süre belirlenir.