Dişlerin ve destek dokuların çeşitli nedenlerle kaybedilmesi sonucunda eksik olan diş ve dokuların laboratuvarda inorganik materyallerden yapılarak ağız ortamının eski fonksiyonuna getirilmesi işlemine denir.
Genel olarak sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılırlar. Günümüz teknolojik gelişmelerinden protez de oldukça etkilenmiş bir çok protetik alternatif oluşmuştur..
Genelde ağızda ki mevcut dişler destek alınıp küçültülerek eksik dişlerin tamamlanması şeklinde yapılan protezlerdir. Günümüzde kemiğin elvermesi durumunda hastanın da tercihiyle mevcut dişlere dokunulmadan implant yaparak implant üstü sabit protezler yapılabilmektedir.
Eksik diş sayısı sabit diş yapımına imkan olmayacak kadar çok ise hareketli protezler tercih edilir. Genelde tam ve bölümlü olarak iki şekilde ugulanır ama hibrit ve modifiye edilmiş şekilde bir çok alternatif bulunmaktadır. Hareketli protezler damaktan destek alması nedeniyle hastalar tarafından genel olarak tolere edilmesi zor protezlerdir.
Protezler mutlaka senede bir kez kontrol edilmelidir. Ömürleri vakadan vakaya değişkenlik göstereceğinden kontroller esnasında hekime danışılmalı zamanı geldiğinde de değiştirilmelidir. Şikayetin olmaması protezin ağıza ve dişlere zarar vermediği anlamına gelmeyeceğinden değişim zamanı mutlaka hekim tarafından belirlenmelidir.